Water, water en nog eens water. Hoe belangrijk is dit eigenlijk?

Eigenlijk zouden we het vooral hebben over macro- en micronutriënten. Maar laatst vroeg iemand mij waar water dan onder geclassificeerd wordt. Op deze vraag ga ik hierbij in. 

Wat is water nou eigenlijk? En waarom hameren zoveel mensen op het feit dat je water moet drinken? Is het dan echt zó belangrijk? JA! Water heeft naast de talrijke voordelen ook enkele nadelen. 

Weet jij dat ons lichaam voor 70% uit water bestaat? En dat ons bloed voor 92% procent uit water bestaat? Wist je dat niet? Dat is ook niet zo vreemd. Het zijn van die kleine dingen die niet vaak verteld worden.  

Ons lichaam bestaat voornamelijk uit water. Wij zijn watermensen.  

Water heeft een grote rol in ons leven en zorgt ervoor dat alle zuurstof, voedingstoffen (macro en micro) op de juiste plek van bestemming komen in ons lichaam. Hoe dan? Door het fantastische systeem wat wij het bloedvatenstelsel noemen. Dit stelsel gaat door je hele lichaam als slagaders, aders, grote en kleine bloedvaten. Zo kan elk deeltje, celletje en orgaan voorzien worden van bloed, voedingstoffen, en zuurstof. Je lichaam heeft dit fan-tas-tisch geregeld. Moet je er wel één ding voor doen: water drinken. Maar water is nog voor veel meer processen goed!

Water:

  • Regelt je lichaamstemperatuur

Water zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Bijvoorbeeld: Als je hard hebt gesport stijgt de lichaamstemperatuur. Door vervolgens te zweten zorgt je lichaam ervoor dat je lichaam niet oververhit raakt. Wel is het belangrijk dat je na het sporten weer drinkt om je je vochtbalans op peil te krijgen. 

  • Is goed voor de gewrichten

Gewrichten zijn complexe mechanieken in jouw lichaam en om ze soepel te houden is er goed onderhoud nodig. Dit doe je dus door genoeg water te drinken zodat alle voedingsstoffen, mineralen bij deze gewrichten komen. 

  • Is goed voor de huid

Jouw huid is constant in contact met de buitenwereld, warmte, kou, regen en zon. Al deze indrukken zorgen ervoor dat de huid veel te verwerken krijgt om ons te beschermen en om ervoor te zorgen dat wij warmte kwijt kunnen door te zweten. Al deze functies worden geregeld door water. En daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken. 

  • Helpt bij het afvallen

Voor de duidelijkheid, water is geen wondermiddel! In water zitten geen calorieën dus je kan er veel van drinken zonder dat het mee telt in je dagelijkse calorieën. Dus in plaats van light drank of vruchtensappen raad ik aan om water te drinken. Water geeft daarnaast een vol gevoel waardoor je minder behoefte hebt om te snacken én minder gaat eten. Alle bij elkaar kan het helpen als je wat kilootjes kwijt wilt raken. 

  • Is qua smaak saai

Sommige mensen vinden water wat saai of zeggen dat het smaakloos is. Maar dit kan anders: Voeg munt, komkommer, citroen, bevroren vruchtjes toe aan je water en het smaakt al heel anders. Dit komt in de zomer helemaal goed van pas want hoe lekker is het om een lekker glaasje koud water, met wat munt, sinaasappel en een ijsblokje in je luie stoel te drinken. 

Een paar aandachtspunten van water:

Wat kan er gebeuren bij te veel water drinken? Onze nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van schadelijke stoffen die het lichaam niet kan gebruiken, het regelen van het vocht en zoutgehalte in ons lichaam en de aanmaak van hormonen. Onze nieren kunnen per uur 0,8 tot 1 liter water verwerken. Als je meer drinkt dan 1 liter of veel liters in 1 uur dan kan er watervergiftiging optreden. Dit komt met hoofdpijn, misselijkheid, braken en lage bloeddruk. 

Het is belangrijk in landen waar de waterkwaliteit minder goed is dan in Nederland. In Nederland is de waterkwaliteit zo goed dat het niet uitmaakt of je het drinkt uit de kraan of uit de fles. Er zijn wel landen waar dit niet verstandig is, dus let daar goed op wanneer je op vakantie bent en zorg dan dat je water uit flessen drinkt. 

Zoals je leest zijn er veel voordelen aan het drinken van water. En zolang je je houdt aan de 1,5 tot 2 liter water per dag en geen verontreinigd water drinkt, is je lichaam je dankbaar.  

Dus in welk vakje past water dan? Bij de macro- of micronutriënten? In mijn mening past water in beide vakken. Misschien is water zelfs wel belangrijker dan deze vakken. Maar het belangrijkste is om macro- en micronutriënten in goede balans tot je te nemen voor een evenwichtige levensstijl. 

Voor meer vragen over drinken, eten of bewegen, Ik sta voor je klaar om alle vragen te beantwoorden en jou te helpen op weg naar een New You For Life!