Zomer, Zon, Strand en natuurlijk BBQ…

Heerlijk die zomerse temperaturen, het tot laat buiten zitten en vooral veel gezelligheid rond de BBQ. Ik begrijp dat wel! Wij hebben ook een heerlijk dakterras en ik vind het ook super om mensen uit te nodigen en lekker lang met elkaar te praten en lekker te eten. ‘’Maar Do, hoe krijg ik het dan voor elkaar om een barbecue lekker en gezond te houden?’’ Ik ga jou natuurlijk niet vertellen wat je wel en niet MOET doen, maar misschien met deze tips en tricks lukt het nog om de zomer lekker én gezond door te komen! 😉

BBQ, vis en vlees

We kennen het wel, de barbecue pakketten die bij de vleet worden aangeboden in de supermarkt soms met veel kortingen om maar zoveel mogelijk te verkopen. Zijn die pakketten eigenlijk wel goed? Vaak als je even het pakket om draait zie je dat er ook in veel producten suikers of enige vorm van suiker worden toegevoegd. Wat?!!! Ja echt! Suikers in vlees! Dat doen ze zodat het lekkerder smaakt en kleurrijker wordt en wij als mensen geneigd dat stukje te kopen omdat het er beter uitziet. Wanneer je dan een lekker stukje vlees op de BBQ wilt grillen, pak dan vlees waar geen suikers of vormen van suikers inzitten zoals glucose, sucrose en fructose. Tips om dan wel goed vlees te halen:

• Bij de slager hebben ze goed vlees wat ook nog eens minder bewerkt is.
• Kijk achterop de verpakking en kijk of je de woorden suikers tegenkomt of de synoniemen ervoor die hierboven zijn genoemd. Zo ja, leg het dan terug en kies een ander stukje vlees.

• Rundvlees, biefstuk, tartaar, gehakt,
• Kip of kalkoen
• Vis, witvissen, zalm of tonijn.

Zo heb je eigenlijk al superveel keuze en nog de gezondere keuzes ook. Let er wel op dat je niet gaat zitten schransen, je weet wel, 5 stukken vlees en of vis naar binnen lopen werken binnen 10 minuten.

Salade en groenten

Breng kleur naar je barbecue! Maak lekkere frisse salades met, tomaten, rucola, peulvruchten (zwarte bonen, witte bonen, kidney bonen enz.) rode kool, mais. Of maak lekkere groente sticks die van paprika, courgette, aubergine. Mijn favoriet is, om een maiskolf te grillen op de barbecue lekker met een beetje soya boter (ik ben lactose intolerant, anders neem je een klein beetje roomboter) erover heen en smullen maar, yum. Of zoete aardappel in plakken grillen, ook die eerst even koken zodat de eerste hardheid eraf is, ongeveer 10 minuten. Je kunt ook gaatjes prikken in je zoete aardappel, in zilverfolie verpakken en vervolgens poffen op de barbecue. Duurt maximaal een uur (ligt aan de grote van de aardappel), maar is het waard!

Barbecue en brood

Bij veel barbecues worden manden met stokbrood neer gezet, bijna één stokbrood per persoon. En wat we met z’n allen ook heel goed kunnen is voor dat het vlees erop ligt alvast anderhalf brood naar binnen te werken met alle sausje die op tafel staan en dan moet eigenlijk het feest nog beginnen. Persoonlijk heb ik altijd een beetje spijt wanneer ik mijn maag al heb volgestopt met al dat brood, maar ook nog de lekkere groentes en salade die ik heb gemaakt wil eten.

Laten we het nu eens anders doen. Neem bijvoorbeeld een lekker volkorenbrood stokbrood of wat nou als je zuurdesembrood neemt? Waarom zuurdesembrood:

• Dit doet de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan wit stokbrood
• Het is voedzamer dan gewone brood;
• En je zit er sneller vol van, dus eet je minder.

Dit zijn al zoveel voordelen om het de aankomende barbecue te proberen. Wel een optie is om het bij de bakker te halen. Die maken het vaak volgens traditioneel recept.

Alcohol

Waar een barbecue is, is wijn, bier en mix drankjes. Hoe lekker dat ook smaakt, zet alcohol ten eerste heel erg aan en ten tweede droogt het uit, wat ook met warm weer niet ten goede komt aan de gezondheid. Wat jij kan doen is dat je wijn afwissel met water. Tegenover één glas wijn staat anderhalf glas water. Zo voorkom je dat je uitdroog en dat je te veel drinkt en eet. Bijkomend voordeel van water is. Het zuivert je huid, het helpt mee met een goede spijsvertering en het reinigt jouw lever die het best zwaar heeft op dit soort dagen.

Sauzen en dips

Wat doe jij om jouw barbecue compleet te maken? Je zet lekkere sauzen neer. Zoals ketchup, curry of andere barbecuesauzen. Ja, het zijn lekkere sauzen, maar niet altijd de gezondste, omdat hier vaak te veel suikers inzitten. Probeer eens jouw eigen sauzen te maken, simpel en zoveel gezonder. Hier wat ideeën voor verschillende soorten sauzen. Je kan salsa, pesto, hummus, knoflooksaus en quacamole maken. (Zie mijn youtube kanaal voor een heerlijke hummus ;))

Toetjes

We hebben nu bijna de hele barbecue gehad. Je zit lekker uit te buiken, na te praten en een beetje in te kakken. En vaak hebben we dan nog zin aan wat zoetigs. Vaak grijpen we dan naar toetjes zoals: ijsjes en dergelijke. Maar wist je dat fruit ook heerlijk is op de barbecue? Maak stokjes met ananas, perzik, banaan (in zilverfolie) en appel. Je kan zelfs aardbeien een beetje grillen. Echt heerlijk en ook nog eens gezond!

Conclusie

Nou, ik heb er alweer helemaal zin in. Lekkere hapjes maken, zelf sausjes maken, verse groentes en heerlijke stukjes vlees en vis. Kom maar op met de zomer, ik ben er klaar voor. Ik hoop jullie ook en dat jullie hier genoeg nuttige tips uit kunnen halen om gezond en wel de zomer door te komen en de nodige barbecues.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=6B8F1N8TSTw