Een lekker glaasje wijn op de bank na een lange dag werken, een lekker koud biertje op het terras, een glaasje champagne om te vieren en die heerlijke cocktail op het strand. Wie kent de heerlijke geneugten niet als het gaat om alcohol?! Ook ik drink graag een heerlijke Prosecco in de zon!
Maar wat is alcohol nou eigenlijk? En hoe past het in een gezond voedingspatroon? Ik krijg regelmatig de vraag van mijn cliënten of zij nog wel van hun wijntje, biertje of borreltje kunnen blijven genieten. Het goede nieuws: natuurlijk kan dat! Om zelf een verantwoorde keuze te kunnen maken, leg ik daarom in dit artikel uit wat alcohol precies is, wat de lichamelijke effecten zijn en wat het doet voor je voedingspatroon.
Wat is alcohol?
Als eerste is het belangrijk om te weten wát alcohol precies is. Alcohol, ook wel ethanol genoemd, is het product van gisting uit suikerhoudende producten of uit aardolie. Deze vergisting noemen wij ook wel het fermentatieproces. Hierbij wordt onder de juiste omstandigheden de suiker (glucose) omgezet in alcohol en koolstofdioxide. Hoe langer het gistingsproces duurt hoe meer alcohol. Er zijn verschillende dranken met wisselende volumeprocenten alcohol. Dit omdat gisting maar maximaal 15% alcohol kan maken en daarna sterft de gist in zijn eigen alcohol. De tot max 15% procent alcoholhoudende dranken noemen we zwak alcoholische dranken.
Voorbeelden van zwak alcoholische dranken zijn:
- Bier;
- Wijn;
- Port;
- Sherry.
Voor alcoholhoudende dranken met meer dan 15% alcohol dan moet men de alcohol destilleren (De alcohol verhitten). Alcoholhoudende dranken met meer dan 15% noemen we sterk alcoholische dranken.
Voorbeelden van sterk alcoholische dranken zijn:
- Rum;
- Jenever;
- Whisky;
- Cognac;
- Gin.
Wat doet alcohol met mij?
We weten natuurlijk allemaal wat té veel alcohol met je doet. De avond en nacht dans je alsof niemand kijkt en de volgende dag schreeuwen je hoofd en lijf om water, rust en een paracetamolletje.
Na de inname van alcohol wordt het opgenomen in je bloed en de verwerking ervan gestart. We kennen allemaal wel de effecten van alcohol. Als je net één tot twee glaasje hebt gehad dan voel je je opgewekter, vrolijker en kunnen spanning en prikkelbaarheid verminderen. Maar na grotere hoeveelheden alcohol zal je spraak verminderen, coördinatie en reactievermogen afnemen en neemt het je remmingen weg. Soms kan het zo ver gaan dat je agressief wordt en uiteindelijk kan je zelfs het bewustzijn verliezen.
Het drinken van alcohol veroorzaakt niet bij iedereen hetzelfde bloedalcoholgehalte (BAG). Dit is de mate waarin je onder invloed bent.
Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals:
- Hoe snel je drinkt;
- Hoeveel er gedronken;
- Wat er gedronken wordt;
- Het gewicht van de persoon die op dat moment drinkt;
- Hoe hoog je vochtgehalte is;
- Lichamelijke conditie;
- Medicijngebruik;
- Volle of lege maag.
Alcohol wordt gerekend onder voedingsstoffen. Dit is omdat alcohol per 1 gram 7 kcal energie geeft. Het is belangrijk om te weten dat dit lege calorieën zijn. Er zitten geen voedingsstoffen in en ze zullen niet bijdragen aan een gezonde levensstijl of een gezond lichaam. Er zijn voor alcohol geen aanbevolen hoeveelheden omdat er geen wetenschappelijk bewijs is in welke mate het gezond kan zijn.
Effecten van alcohol
Een wijntje om te ontspannen, of een biertje omdat het gezellig is. We doen het (bijna) allemaal. Maar wat welke effecten heeft het eigenlijk? Spoiler alert: niet heel veel goeds!
Door het drinken van alcohol kan je zowel op de korte als op de lange termijn nadelige effecten hebben op jouw gezondheid. Door het drinken van alcohol voor je 23ste levensjaar is het mogelijk om onherstelbare schade aan te richten aan de hersenen. Dit omdat de hersenen zich ontwikkelen tot dat levensjaar. Andereeffecten van alcohol kunnen zijn:
- Overgewicht;
- Hart- en vaatziekten;
- Leververvetting;
- Levercirrose;
- Diabetes mellitus;
- Menstruatieproblemen;
- Vruchtbaarheidsproblemen;
- Hoofdpijn;
- Tekort aan vitaminen en mineralen.
Alcohol in een gezond voedingspatroon
Zoals eerder genoemd kan overgewicht een gevolg zijn van (te veel) alcohol. Dit komt door het volgende: wanneer je alcohol drinkt zal je lichaam eerst de alcohol afbreken. Pas daarna gaat je lichaam weer verder met het verbranden van andere vetten in jouw lichaam. Dit betekent dat wat je eet bij dat glaasje alcohol direct wordt opgeslagen op de buik of heupen. Dit betekent dat alcoholische dranken invloed hebben op het afvallen of op gewicht blijven.
Betekent dit dat je alcohol dan helemaal moet laten staan? Nee, we weten nu namelijk dat er meer nadelen zijn dan voordelen. Daarom is het belangrijk om bewust om te gaan met alcohol. Het zal dan niet nodig zijn om de alcohol volledig te laten staan.
Dus drink je dan een keertje wel? Geniet er dan intens van! (En drink met mate)
